Skip to main content
Blog

Wil jij leven in het NU?

Heb jij tijd genoeg om te wachten op een volgende trein?

Er wordt veel geschreven over de hectische maatschappij die we met elkaar hebben gecreëerd. Met oogkleppen op streven we onze persoonlijke doelen na. We verwachten veel van onszelf en onze omgeving. Willen voldoen aan deze verwachtingen gaat soms ten koste van ons welbevinden, onze gezondheid en het contact met de wereld om ons heen.

Wanneer er een probleem is, dient er een “quick fix” gevonden te worden zodat we snel weer door kunnen. Een maatschappij waarin het algemeen geaccepteerd en gewaardeerd wordt wanneer je hard werkt, veel verantwoordelijkheden hebt en deze weet te “managen”. We willen succesvol zijn, wat voor een ieder weer een andere betekenis heeft, en daar moeten we veel voor doen, want succes kun je bereiken.

Wij mensen zijn tot zoveel in staat en dat weten we, dus willen we het maximale uit onszelf halen. De vraag die telkens nijpender wordt is natuurlijk: Ten koste van wat? Ziekte, burn outs en depressies, een groeiend fenomeen van deze tijd. En dan hebben we het nog niet gehad over de effecten op onze omgeving, de natuur, etc.

 

Wat heb je nodig om op dit moment geluk te ervaren?

Waar wil ik nou naartoe met dit verhaal? Het is niet mijn bedoeling om jullie door een donkere bril naar de wereld te laten kijken. Waar ik de nadruk op wil leggen is de meerwaarde van het niets doen; even uitzoomen en tot rust komen. Die sneltrein even tot stilstand te laten komen en te genieten van de omgeving, het huidige moment. Uit het hoofd en verbinding maken met het gevoel, ons hart en de vraag te stellen: Hoe is het NU met me? Wat heb ik nodig om NU geluk en tevredenheid te ervaren? Geen (ongewenste) ervaringen vanuit een verleden projecteren naar een nog niet bestaande gewenste toekomst maar gewoon ZIJN.

 

Geduld is een schone zaak.

Een mooie omschrijving over acceptatie van het huidige moment en vertrouwen dat je datgene zult manifesteren wat voor jou passend is. Geduld is een motivatie en intentie hebben, vervolgens loslaten en vertrouwen in het proces en de uitkomst.   Het zijn de momenten van overgave waarop de magie van het leven door jou heen kan golven. Aanwezig ZIJN is van belang is om de subtiele signalen op te pakken en vanuit die afstemming gerichte actie in te zetten waardoor jouw wensen en verlangens tot leven komen.

 

Een voorbeeld

Situatie 1 (bezig met de toekomst)
Je voelt je oververmoeid en staat op het punt om daar aandacht aan te schenken. Na het werk rijd je naar huis en gaat nog even snel langs de winkel om een simpele maaltijd op te halen. Ondanks dat je zo vermoeid bent wil je die avond nog wel even naar de sportschool want de zomer komt er aan en je vertelt jezelf dat het belangrijk is om je lichaam te onderhouden.
In de winkel kom je een oude bekende tegen en de gedachte gaat door je heen “goh die heb ik lang niet gezien”. Je zegt snel gedag en rekent je boodschappen af om naar huis te gaan. Een snelle maaltijd om vervolgens de sportkleren aan te trekken, waarbij je jezelf belooft om morgen een avondje rust te nemen.

Situatie 2 (aanwezig in het huidige moment)
Je voelt je oververmoeid … om je lichaam te onderhouden.
In de winkel kom je een oude bekende tegen en de gedachte gaat door je heen “goh die heb ik lang niet gezien”. Je vraagt hoe het met diegene is waarop hij of zij antwoordt: “Het gaat weer aardig goed, heb een hectische tijd achter de rug”. Je vraagt door en je krijgt een verhaal te horen dat veel lijkt op hoe jij je op dit moment voelt, oververmoeid. Je vraagt door wat diegene heeft ondernomen om hier aan te werken. Het antwoord wat je krijgt is dat diegene wat minder is gaan sporten en nu twee keer per week een avondwandeling maakt. Je wordt geïnspireerd en besluit om vanavond een wandeling te gaan maken in plaats van te sporten. Hierdoor houd je ook nog eens tijd over om een verse maaltijd te bereiden.

 

“Wanneer je blijft doen wat je altijd deed,
zal je krijgen wat je altijd kreeg”.

 

Om een gewenste ervaring in de toekomst te creëren dien je andere keuzes te maken in het huidige moment. Het zijn de gedachte- en gedragspatronen die je in het verleden, ter overleving, eigen hebt gemaakt die je acties van nu bepalen. Ook al zijn deze patronen niet helpend, je blijft ze herhalen totdat je je er bewust van wordt.

Wil jij bewust worden van de beperkende patronen die jouw leven bepalen? En wil je daar verandering in brengen? Laat het me weten, ik kom graag met je in contact.

 

 

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.