Skip to main content
Blog

Ervaar jij (werk)geluk?

Wat vind jij belangrijk in werk?

Ook al kijk ik al een tijd geen tv meer, ik kan een reclame van de van een opleidingsinstituut nog goed herinneren. Een vrouw met een lange lat in haar hand met daarbij de boodschap: “Hoe hoog leg jij de lat?”
Tekenend voor de onbegrensde mogelijkheden die er tegenwoordig zijn en tegelijkertijd de druk die we ons opleggen waarbij een succesvol leven gemeten wordt aan de prestaties die we leveren.

Het kan echter zo zijn dat carrière minder belangrijk voor jou is en dat je geluk in je werk ervaart door hele andere factoren. Een goede band met collega’s waarmee je kan lachen en huilen, goede contractuele voorwaarden (ook voor later), vrije invulling van je werk, parttime werken of werken dichtbij je woonplaats zodat je veel bij je gezin kan zijn. Deze factoren zorgen voor een gevoel van zekerheid waar we veel voor over hebben. Weten waar je aan toe bent, stabiliteit, comfort..

Toch spreek ik regelmatig mensen op de werkvloer die zeggen “Dit werk is leuk hoor, maar over vijf jaar doe ik echt wel wat anders”. Waarbij ik dan nieuwsgierig de vraag stel: “Als je dat nu al weet, wat is er dan binnen je huidige werk wat je niet meer aanspreekt waardoor je met die gedachte rondloopt?”
Vaak krijg ik dan een verontwaardigde blik naar me toe met een ontwijkend antwoord. De veilige muur wordt opgetrokken en rand voorwaardelijke zaken zoals inkomen, pensioen, baanzekerheid, etc. worden dan genoemd om in de comfort te rusten van de huidige (en toch niet geheel bevredigende) situatie.


Op basis waarvan maak jij je keuzes?

Het maken van andere keuzes terwijl je de druk ervaart vanuit de organisatie, je leidinggevende of directe collega’s is een enorme uitdaging. Met name wanneer de mogelijkheid bestaat dat je daardoor je baan verliest of het gevoel hebt minder geaccepteerd te worden door je collega’s.
Er is natuurlijk geen goed of fout en een ieder heeft zo zijn beweegredenen om bepaalde keuzes te maken. Vaak genoeg zijn er situaties waarbij de keuze ver te zoeken lijkt en zijn er allerlei belangen en prioriteiten die je in beslag nemen. Het is echter interessant genoeg om de vraag aan jezelf te blijven stellen: In hoeverre voel ik me vrij om keuzes te maken op basis van mijn gevoel?


Loslaten, vertrouwen en overgave

Laat ik niet alleen met de vinger naar een ander wijzen. Zelf ben ik ook in bepaalde mate gehecht aan bepaalde schijnzekerheden. De angst om het vertrouwde los te laten, niet wetend wat er voor in de plaats komt.
Ook weet ik inmiddels dat, wanneer ik mij overgeef aan de intuïtieve stem van mijn hart, er ontzettend mooie en onverwachte situaties ontstaan die mij leidt en naar dat waarvan ik daarvoor alleen maar durfde te dagdromen. Vanuit de overgave krijgt de potentiële wens en het verlangen ruimte om te manifesteren. Enkel vanuit die overgave en vertrouwen schep ik de mogelijkheid om datgene aan te trekken wat mij een gevoel van gelukzaligheid geeft. Geen gelukzaligheid om dat wat gemanifesteerd wordt, het is de keuze tot overgave die mij bevrijdt. Beseffen dat het niet om de weg naar vrijheid gaat, maar dat vrijheid de oneindige weg is.

Herken je jouw situatie in bovenstaand verhaal? Heb je het gevoel vast te zitten en andere keuzes te willen maken en lukt dat niet? Wil je losbreken uit de overtuigingen die je gevangen houden?

Ik kom graag met je in contact!

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.