Skip to main content
Blog

De loyaliteit van een kind is grenzeloos

Sinds een aantal jaren ben ik me aan het verdiepen in systemisch werk. Het is zo onwijs interessant om de dynamieken in een familie systeem te leren kennen. Met natuurlijk als ingang, mijn gezin van herkomst.
_
Tijdens een sessie bij een energetisch therapeut zo’n 15 jaar geleden werd de relatie met mijn moeder aangehaald. Hij voelde daar een energetische disbalans.
Mijn reactie? Ik was totaal verrast en kon er niet bij en was zelfs geΓ―rriteerd. Met mijn moeder had ik juist zo’n innige band. We deelden van alles met elkaar. Ze nam me zelfs in vertrouwen om de problemen die ze met mijn vader ervoer te bespreken…

* 𝑯𝒆𝒕 𝒐𝒏𝒕𝒔𝒕𝒂𝒂𝒏 𝒗𝒂𝒏 𝒅𝒆 𝒉𝒆𝒍𝒑𝒆𝒓
Home - KOPPcoaching
In de emotionele afwezigheid van mijn vader had ik me, als oudste van drie jongens, zelfs verantwoordelijk gevoeld voor mijn jongste broer die ter wereld kwam toen ik 14 jaar jong was.
In de fase waarin mijn vader telkens verder weggleed in zijn depressie, voelde ik het belang naar voren te stappen. Ik voelde me belangrijk binnen het gezin, een voorbeeld.
Dat wilde ik ook graag zijn, een sterke en wijze jongeman waarbij je terecht kon.
Met de kennis en ervaring van nu kan ik me verplaatsen in de term 𝐊𝐎𝐏𝐏 𝐀𝐒𝐧𝐝 (Kind van Ouder met Psychische Problemen).

* 𝑨𝒍𝒍𝒆𝒔 𝒐𝒑 π’›π’Šπ’‹π’ π’•π’Šπ’‹π’…
Het duurde zo’n 12 jaar na de sessie voordat ik in de gaten had wat er was gebeurt. Wat de therapeut destijds had bedoeld..
Vanuit het gemis van mijn vader en als ondersteuning voor mijn moeder, had ik mezelf de positie van ouder toebedeeld. Ik wilde zo graag helpen, wilde dat het goed ging met mijn moeder en dat er zich iemand verantwoordelijk voelde voor mijn jongste broer.
Ik had mijn positie als kind opgegeven om met regelmaat de rol van zorgende of partner naast mijn moeder in te nemen.
Ze noemen dit ook wel 𝐏𝐚𝐫𝐞𝐧𝐭𝐒𝐟𝐒𝐜𝐚𝐭𝐒𝐞.
Parentificatie: liever ik dan jij. - De website van coachenloods!Het is een veelvoorkomend fenomeen wanneer een of beide ouders te maken hebben met psychische klachten. In mijn geval zorgde de depressie van mijn vader ervoor dat hij bij tijd en wijle sociaal/emotioneel of fysiek niet aanwezig was.
Er ontstond een gat in het familiesysteem en ik heb dat gat geprobeerd op te vullen. Niet wetende dat dit nooit zou gaan werken, omdat die positie nou eenmaal niet bij mij hoorde.

* 𝑽𝒂𝒏 π’‚π’‡π’π’†π’Šπ’…π’Šπ’π’ˆ 𝒏𝒂𝒂𝒓 π’π’†π’Šπ’…π’†π’“π’”π’„π’‰π’‚π’‘
De gevolgen heb ik mogen ondervinden. Ik moest altijd sterk zijn en kon mijn innerlijke gevoelswereld niet delen met mijn omgeving. Ik zocht afleiding in seks en drugs om maar niet te hoeven voelen. Waarbij ik bouwde aan een imago van een sterke en onafhankelijke man.
Het aangaan van een echte intieme relatie vond ik echter onwijs lastig. De hechtingsproblemen die waren ontstaan resulteerden in vreemdgaan en sociaal/emotioneel onbereikbaar zijn voor mijn toenmalige vriendin.
* π‘Ίπ’šπ’”π’•π’†π’Žπ’Šπ’”π’„π’‰ π’Šπ’ 𝒐𝒓𝒅𝒆
Mijn reis vol ervaringen, waarbij ik veel wijze en confronterende lessen mag en heb mogen leren, voelt als een enorm vruchtbaar pad. Waarbij ik uiteindelijk weer terug heb mogen stappen naar mijn gezonde positie binnen het gezin, namelijk de oudste zoon van drie. Met twee ouders boven mij waar ik kind van ben, mag zijn en altijd zal blijven.
Het resultaat? Een liefdevollere relatie vanuit compassie met mezelf, ouders, broers en niet te vergeten mijn partner. Bij wie ik echt partner kan zijn, aan wie ik mezelf mag binden.
_
* π‘½π’†π’“π’”π’•π’“π’Šπ’Œπ’• π’“π’‚π’Œπ’†π’ 𝒛𝒐𝒏𝒅𝒆𝒓 𝒉𝒆𝒕 𝒕𝒆 π’˜π’†π’•π’†π’
De reden dat ik dit deel is tweeledig. Vanuit mijn eigen herkenning en het doorwerken van deze stukken, herken ik deze thema’s ook bij anderen. Tijdens de sessies en het groepswerk dat ik mag begeleiden kom ik het met regelmaat tegen.
Het is geen β€œbijzonder” fenomeen, het komt zelfs ontzettend veel voor. Echter de bekendheid is er niet altijd en dat is wat ik hiermee wil bereiken.
De herkenning creΓ«ren voor en bij diegenen die het aangaan, zodat ook zij/jij een meer authentiek leven kunnen/kunt gaan leven.
Vanuit liefde❀️
Aho

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.